Hoppa till sidans innehåll
Island Games-gänget 2011

Island Games 2011

14 JUN 2011 09:28
De internationella ö-spelen Nat West Island Games avgjordes i år på Isle of Wight i Storbritannien, med invigning den 25:e juni och avslutning den 2 juli.
  • Skapad: 14 JUN 2011 09:28

Det började med invigningen på lördagen den 25:e juni. Det var pampigt, med en jätteparad med utklädda barn som passerade först innan öarna fick ansluta sig i samlad tropp. Gotlands fana bars av Vildkaninens Rebekka Gannholm.

 

Tävlingarna började på måndagen med en så kallad 1440-rond, där man skjuter 4x36 pilar på 70, 60, 50 och 30 m för damer och 90, 70, 50 och 30 m för herrar. I denna rond gick det ganska bra för Gotlands bågskyttar, vi tog hem vår första medalj i herrar compoundklassen genom Micael Lerbergs brons bakom Albert Elias Dam på andraplatsen och Jogvan Niclasen på förstaplatsen.

Även om det inte blev några fler medaljer i 1440-ronden så gick det ändå ganska bra för de övriga fyra, Rebekka Gannholm knep en fjärdeplats i damer fristil, Roger Sandelin tog en femteplats i herrar compound, Jan-Åke Andersson kom på åttonde plats i herrar fristil och Peter Smedberg kom på fjortonde plats i herrar compound.

 

Dagen därpå var det en 720-rond, där man skjuter 2x36 pilar 70 m. Den ronden användes som en rankning inför head-to-head-tävlingen på onsdagen. Ettan skjuter mot den som hamnar sist, tvåan mot den som är näst sist och så vidare.

Head-to-head-tävlingen går till så att man skjuter matcher mot varandra, 2x6 pilar på 70 m, vinnaren går vidare till nästa match och förloraren slås ut ur spelet. Tyvärr möttes Roger och Peter redan i den första matchen i herrar compound, och eftersom Roger vann var Peter därmed utslagen. Micael slogs ut i match nummer två, mot han som senare tog silvret.

Roger gick dock vidare till kvartsfinal, där han slog ut förhandsfavoriten Jogvan Niclasen från Färöarna, vinnaren från 1440-ronden. Det var en riktig nagelbitare som slutade lika efter 12 pilar, så det fick avgöras genom en shoot-off, alltså att man skjuter en pil var och närmast mitten vinner - och där vann Roger. Han gick därifrån vidare som vinnare genom semifinalen mot Billy Finnie från Shetlandsöarna (också han storfavorit) och senare guldfinalen mot Michael Appelqvist från Guernsey, och bågskyttarnas absolut första ö-spelsguld någonsin var säkrat!

Men inte nog med det. I herrar fristil seglade Jan-Åke Andersson igenom match efter match, ända upp i semifinal med iskallt skytte. I semin slog dock nerverna till mot Hans Petur Hojgaard från Färöarna, och han missade chansen att få skjuta guldfinal - men det blev dock en bronsfinal mot Karl Houston från Ynys Môn, där han tog sig samman och tog hem bronset. Jätteroligt!

Rebekka Gannholm i damer fristil gick det också ganska bra för. I kvartsfinalen mötte hon 2009 års vinnare av alltihop, Annika Vang från Färöarna, och höll i nerverna den här gången och vann - och var vidare till semifinal. Där mötte hon Guernsey's Chantelle Goubert, och det såg till en början ut som hon skulle vinna där med, men så slog nerverna till och det blev lika mellan de båda, och det fick avgöras med en shoot-off. Där var tyvärr Chantelle den tuffare och drämde in en krysstia, medan Rebekka sköt en åtta, och semin var därmed förlorad. Däremot var ännu bronsmatchen kvar, och där höll Rebekka måttet mot en tjej från Rhodos, Marianthi Moraiti, och tog därmed hem det sista bronset till Gotland.

 

Jättegrattis till dem allihop! Jättekul, verkligen!

 

Vill man se filmklipp med intervjuer med Gotlands bågskyttar går de att finna på http://www.facebook.com/ospelen , gå in i loggen och leta. (Du behöver inte vara inloggad för att se.)

Spelens hemsida: http://www.natwestislandgames2011.co.uk/

De officiella bågskytteresultaten: http://www.natwestiowresults2011.com/files/ArcheryResults.pdf

Tidningsartiklar:

http://www.helagotland.se/sport/default.aspx?articleid=6967387

http://www.helagotland.se/sport/default.aspx?articleid=6967501

http://www.helagotland.se/sport/default.aspx?articleid=6965141

Skribent: Rebekka Gannholm

Postadress:
BK Vildkaninen - Bågskytte
Rebekka Gannholm, Roma Karby 516
62254 Romakloster

Kontakt:
Tel: 0735966318, 0736548578
E-post: info@bkvildkaninen.s...

Se all info